2016/09/06

KISOKOS - A tökéletes sminkalap elkészítése


Még a hibátlannak tűnő bőr esetében is szükséges valamilyen alapozó vagy színezett hidratáló használata, hiszen így lesz szép és hibátlan a sminkünk. A következőkben leírom én hogyan készítem el a tökéletes alapot! :)
 

1.  Készítsük elő az arcunkat

Sminkelés előtt sminklemosóval tisztítsuk meg az arcunkat, a sminklemosó- és faggyúfoltokat pedig tonikkal távolítsuk el. Ez ugye azért fontos, mert semmilyen smink nem marad meg a nem megfelelően tisztított bőrön.
 
Tehát a bőrápolási rutin alapvető lépései a következők:

     1. tisztítás
     2. tonizálás
     3. hidratálás

Minden nap reggel és este az előző lépéseknek megfelelően érdemes ápolni a bőrünket.


2.  Alapozzunk
 
A megfelelően kiválasztott alapozó kisimítja és egységessé teszi az erősen igénybe vett hámréteget, és selymes, lágy, üde színt kölcsönöz neki. A jó minőségű alapozó elfedi a bőr apró hibáit, egységessé, matt hatásúvá teszi a bőrt.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő alapozót?
A megfelelő alapozó kiválasztása nem is olyan egyszerű dolog. Világos bőrű lévén sajnos nekem sose volt könnyű az alapozó választás, főleg régebben, mikor még nem voltak nagy választékban a világos színű alapozók. Bár, azért lehetné még több választék... Ha a bőrszínünknél sötétebb alapozót választunk, akkor könnyen maszkhatást érhetünk el, főleg ha az alapozót nem is visszük le a nyakunkra. Hát el kell, hogy mondjam… én is sokszor elkövettem ezt a hibát.
 
Azonban, hogy ne essünk ebbe a hibába (többet), így megosztanék pár tippet, melyek segítségével könnyebben kiválaszthatjuk a számunkra tökéletes alapozót:
  • Ha a megfelelő színt szeretnénk kiválasztani, a tesztert ne a csuklónkon próbáljuk ki, hiszen a csuklónk színe nem egyezik meg az arcunkéval. A csukló helyett az állunk vonalán oszlassunk el egy kisebb mennyiséget, lehetőleg természetes fénynél! Ha passzol a szín, vagyis észrevehetetlen, akkor már mehet is a kosárba a termék.
  • Ha nem találunk megfelelő színű alapozót az arcunkra, akkor vegyünk a bőrünknél egy világosabb, illetve egy sötétebb árnyalatot is, és ezáltal ki tudjuk keverni a megfelelő színt.
  • Az alapozó fedőképességét már a csuklónkon is tesztelhető. Ha eltünteti az ereket, akkor az arcunkon sem fognak látszódni a bőrhibák.
  • Mivel az alapozót egész nap viseljük, ezért elengedhetetlen, hogy a bőrtípusodnak megfelelőt használjunk. 
    • Száraz bőr esetén olyan alapozót érdemes választani, ami egyszerre fed és hidratál. Egyébként is fontos lépés – ahogy a fentiekben már írtam – az alapozó előtti hidratálás, de száraz bőrűek semmiképpen ne hagyják ki ezt a lépést!
    • Zsíros bőr esetén a mattító formulájú alapozó lesz a legjobb barát, hiszen ez kiegyenlíti a bőr zsírosodását, így nem lesz csillogó a bőr. Ennél a bőrtípusnál pedig a púderezés elengedhetetlen az alapozó fixálása érdekében.
    • Pattanásos bőr esetén a bőrnyugtató hatású alapozó ajánlatos, ami csökkenti a pirosságot.

Az alapozó felvitele
Alapozó ecsettel vagy make-up tojással gyönyörű és tartós sminket tudunk elkészíteni. Amennyiben az utóbbit választjuk, használat előtt vizezzük be, hogy ne szívja magába az alapozót. DE vigyázzunk! Ha a szivacs túl vizes, megváltoztathatja az alapozó állagát, ezáltal pedig csökkenti annak hatékonyságát.

Az alapozót kis mennyiségben vidd fel az arcra, a szemhéjra, a fülekre és a nyakra, illetve ügyelj arra, hogy szépen, alaposan legyen eldolgozva a bőrödön, ne maradjanak csíkok. Különösen figyelj az arcélre és a hajtőre.
 

3.  Használjunk korrektort
 
Alapozás után következik a korrektorozás. A korrektorok megfelelőek apróbb bőrhibák elrejtésére, elszíneződések semlegesítésére. A korrektornak általában világosabbnak kell lennie a bőrünknél, különösen, ha a szem alatti karikákat szeretnénk vele eltüntetni. A szem alatt folyékony állagú korrektort, a bőrhibákra pedig a krémes állagúakat érdemes használnunk.


4.  Púderezzünk
 
A púderezés fontos a bőr mattítása és az alapozás fixálása miatt. Kétféle állagú púder közül választhatunk:

1. kőpúder
2. porpúder
 
Érdemes áttetsző, színtelen fajtát választanunk, hiszen így igazodik a púder színe az alapozó színéhez, és így sokkal természetesebb eredményt érhetünk el.
 


Ti hogyan szoktátok elkészíteni a tökéletes sminkalapot?


Dóri