2016/09/27

KISOKOS - Ecsettisztítás



Mivel már több bejegyzés is szólt az ecsetekről, ezért most szeretnék az ecsettisztítás fontosságáról is beszélni. Tehát.. a szép smink eléréséhez egyik elengedhetetlen dolog az ecseteink rendszeres tisztítása, karbantartása. Valamint nem árt tudni, hogy ha koszos ecsetekkel dolgozunk, akkor azok sajnos pattanások, fertőzések kialakulásához is vezethetnek. Már többféle ecsettisztítási megoldás közül választhatunk, ebben a posztban bemutatom, hogy én miképp végzem el a piszkos munkát. :)

Gyors és olcsó megoldás
Ez nem más mint a sebbenzin, melyet egy kis tálkába öntünk. Ügyeljünk mindenképpen arra, hogy amikor kevergetjük benne az ecsetet, akkor csak a szőrt mártóztassuk meg a folyadékban. Ezt követően kinyomkodjuk a folyadékot az ecsetből, majd egy papírtörlőn még körkörös mozdulatokkal el kezdjük mozgatni az ecsetet. A sebbenzines megoldás nagyon jól fertőtlenít, illetve nagyon gyors az ecsetek száradási ideje. Sebbenzin beszerezhető: Gyógyszertárban (2 dl: 300-400 Ft)

Alapos megoldás
Azaz a samponos megoldás. Bár ebben az esetben mind a tisztítás, mind az ecsetek száradási időtartama hosszabb, én mégis ezt a módszert szoktam a legsűrűbben alkalmazni. Ehhez csupán egy kíméletes samponra, pl. egy babasamponra - 500-600 Ft - van szükségünk, illetve egy ecsettisztító lapra. Bár az utóbbi helyett nyugodtan használhatjuk a kezünket is.

A tisztítás, mosás során több dologra is figyelnünk kell. Egyik az, hogy langyos vízben kell mosni az ecseteket. A másik, hogy az ecsetek feje lefelé nézzen, hiszen ezzel megakadályozzuk hogy az ecset nyelébe csurogjon be a víz, ami ugye feloldaná a szálakat tartó ragasztót.. és utána dobhatnánk is ki - idő előtt - a drága ecseteinket.

A fertőtlenítés érdekében 2-3 hetente samponos tisztítás előtt, alkoholba - fontos, hogy minimum 70%-os legyen - mártogatom az ecseteket, majd kinyomom belőle a felesleget. Alkohol beszerezhető: Gyógyszertárban (2 dl: kb 1800 Ft)

Az ecsetek szárításánál is figyelembe kell vennünk pár dolgot. A legfontosabb, hogy nem szabad az ecsettárolóban fejjel felfelé szárítani, hiszen a benne lévő nedvesség ahogy lecsurog szintén feloldhatja a ragasztót. Ezért fektetve, egy törülközőn hagyjuk megszáradni őket, de semmiképpen ne tegyük a radiátorra!


Blender ("makeup tojás") mosása:
A blenderek mosása kicsit másképp működik:
1. Vegyünk egy kisebb tálat, amibe langyos vizet öntünk.
2. Csurgassunk a blenderre egy jó kávéskanálnyi babasampont.
3. Kezdjük el nyomkodni, hogy habos legyen.
4. Langyos vízben is nyomkodjuk meg finoman, majd cseréljük ki a vizet, újra samponozzuk be a blendert... addig ismételjük a folyamatot, amíg a hab fehér nem lesz.
5. Következik a sampon eltávolítása: ismét öntsünk egy kis langyos vizet. Itt is szükséges többször cserélni a vizet, ez esetben addig, míg hab mentes nem lesz a víz.


Ti hogyan tisztítjátok az ecseteiteket? 


Dóri



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése